backdrop
Proceder cda

Proceder Cda

20192h 17m

Proceder Cda to historia Tomasza Chady rapera i chłopaka z blokowisk, z duszą poety i niestety do kłopotów. Prawdziwy i szczery do bólu w swoich tekstach. Chada umiera w dosyć dziwnych okolicznościach, zostawiając zszokowanych fanów i dziewczynę, którą kochał. Procener online to muzyka była całym jego życiem – pasją i światem, w który uciekał, gdy rzeczywistość nie miała mu zbyt wiele do zaoferowania.

Obejrzałem już Chada Cały film

Chada działalność artystyczną rozpoczął jako nastolatek. Potem wystąpił gościnnie na płycie warszawskiej Molesta Ewenement pt. Skandal. Raper wystąpił w trzech utworach. Na przełomie lat 1998–1999 Chada wraz z Kaczym założył duet Proceder, którego wspólny album mimo zapowiedzi nie został nigdy wydany. W latach 1998–2000 Chada współpracował z DJ 600V, w efekcie której utwory rapera znalazły się na takich płytach, jak Szejsetkilovolt.

W wieku siedemnastu lat nagrał debiutancki utwór „W-WA miasto stołeczne”.

Proceder cały film to reprezentacji pierwszej ligi czy Hiphopowy raport z osiedla 2000. Po długiej nieobecności na scenie Chada zaangażował się w realizację albumu.

Razem z białostockim raperem znanym jako Pih. Wspólna płyta raperów pt. O Nas, Dla Was ukazała się w 2003.

Zawsze chciałem, żeby zrobili coś o polskim rapie. Biografia Chady się do tego nadaje, już nawet nie tylko ze względu na jego osobę, ale też był w rapie prawie od samego początku, współpracował z wieloma innymi.

U nas obejrzysz film Proceder Cda

To nie jest problem tylko Polskich raperów i całego filmu proceder, ale ogólnie muzyków na całym świecie. Zwłaszcza kiedy nagle z przeciętnego grajka nagle lądujesz na szczycie i spada na Ciebie ciężar ogromnej sławy.

A co za tym idzie imprezowania i przygodnego seksu. Niejeden o tym marzy, ale kiedy ten ciężar już na niego spadnie nie potrafi go udźwignąć. Jest to pokazane w całym filmie proceder.

Co w konsekwencji – niestety – prowadzi to tragicznych historii i uzależnień.

Proceder cda jest podobny do Midway. Mam nadzieję, że nie pójdą tylko w stronę życia Chady, ale też odwzorują dobrze klimat polskiego rapu, lata dziewięćdziesiąte. Amerykański rap doczekał się Straight Outta Compton, który był nie tylko biografią NWA, ale też dobrą lekcją historii dla tej muzyki. Mam nadzieję, że tutaj też pójdą w tym kierunku jak Proceder Cda.

Genre: Biograficzne

Director: Michał Węgrzyn